Nakup nepremičnine

Če se boste odločili za nakup prek dobrega posrednika, boste prihranili veliko časa, in kar je še pomembneje, mirno boste spali ob ustrezni pravni pomoči pri izvedbi nepremičninskega posla.

Če se boste odločili za samostojno pot pri nakupu, boste morali žrtvovati veliko prostega časa, ki ga ob današnji naglici življenja ni nikoli dovolj, zaradi odsotnosti z delovnega mesta pa vaši delodajalci oz. nadrejeni tudi ne bodo ravno zadovoljni.

Ne glede na to, katero pot boste ubrali, smo za vas pripravili nekaj koristnih nasvetov, kako hitro in varno kupiti želeno nepremičnino.

Če ste se odločili za nakup prek posrednika, je zelo pomemben prvi korak: kako izbrati pravega posrednika. Za lažjo odločitev so v veliko pomoč izkušnje in priporočila, ki jih dobimo od prijateljev in znancev. Če teh ni, pa vam svetujemo, da upoštevate druge kriterije, kot so pozitivni osebni stik, izkušnje na določenem področju, pripravljenost posvetiti se kupcu, lokacija, kjer je agencija najbolj dejavna. Vsekakor je pred izbiro potreben skrben premislek in odkrit pogovor s posredniki.


Zakaj kupovati samo prek ene agencije?

  • izognili se boste dvojnim ogledom, ker vam druge agencije ne bodo zaupale natančnih podatkov,
  • izognili se boste različnim posrednikom oz. agencijam, ki ponujajo iste nepremičnine z različnimi podatki,
  • izognili se boste nepotrebnim ogledom zaradi nepoznavanja vaših želja,
  • zagotovili si boste popolno storitev pri prenosu lastništva (pogodbe, cenitve, notar, zemljiška knjiga),
  • zagotovili si boste izpeljavo posla od ogleda do primopredaje,
  • zagotovili si boste popust pri naslednjem posredovanju (ali pri nakupu ali prodaji).

Kakšen naj bo vaš posrednik?

  • popolnoma se vam mora posvetiti in skušati v čim večji meri ustreči vašim željam,
  • za vas mora delati tako, kot bi delal zase,
  • zastopati vaše želje in interese pri pogajanjih z nasprotno stranko,
  • ob morebitnih težavah vam mora stati ob strani in vam jih pomagati hitro rešiti.

Cene nepremičnin

Cene nepremičnin, ki jih lahko zasledimo v raznih nepremičninskih oglasih v časopisih, internetu in drugje so navadno le optimistična želja prodajalca. Dejanska prodajana cena je tista, ki jo je kupec pripravljen plačati in jo prodajalec tudi sprejme.

Ko se odločate za nakup, si zastavite realne cilje, intenzivno spremljajte dogajanje na nepremičninskem trgu in si izdelajte natančno finančno konstrukcijo.

Nepremičnino si po možnosti oglejte večkrat, da lahko odkrijete morebitne skrite napake, ki jih prvič niste zaznali. Seznanite se z razmerami v stavbi, kakor tudi v okolici, kjer kupujete stanovanje (vzdrževanost stavbe, urejenost stavbe in okolice, čistoča, morebitna večja vlaganja, ki bodo bremenila vas, bližina šol, vrtca, trgovin, bank, avtobusnih povezav, obvoznice, otroških igrišč).


Nakup

Ko ste se odločili za nakup izbrane nepremičnine, morate pridobiti prave in popolne podatke o njej.

Če je nepremičnina vpisana v zemljiško knjigo, lastništvo preverite s povsem novim zemljiškoknjižnim izpiskom, če pa ni vpisana, mora prodajalec izkazati lastništvo z izvirnikom pogodbe.

Dobro se seznanite s pravicami in dolžnostmi, ki izhajajo iz pogodb. Pogosto so v pogodbah določila in pojmi, ki jih ne poznate ali ne razumete v celoti, so pa takšni, da ste lahko zaradi njih prikrajšani ali celo oškodovani. Če bi jih poznali oz. razumeli, mogoče posla sploh ne bi sklenili. Zato je strošek, ki ga odštejete nepremičninski agenciji ali pravniku, zanemarljiv v primerjavi z morebitnimi težavami.Izbrane nepremičnine

Oglejte si celotno ponudbo naših nepremičninskih oglasov!

Prodaja/Nakup/Najem/Oddaja